Каплиця

Каплиця

Ленівці. Каплиця та дзвіниця, 1916 (?) р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 186.

Ленівці Мукачівський район

Каплиця та дзвіниця. 1916 (?). (УПЦ)

У 1672 р. у поселенні, що звалося також Мале Лохово, була дерев’яна церква, вівтарний камінь якої стояв поряд із дзвіницею та розп’яттям ще в 1880-х роках. Очевидно, мова йде про нинішню дзвіницю, що єдиною збереглася на Мукачівщині традиційною двоярусною дзвіницею. Нижній її ярус зрубний, з дубових брусів, вкритий опасанням, верхній ярус – каркасний, під стрімким шатром.

Василь Ґонак розповів, що дзвіницю збудував власноручно його дідо Андрій (?) Ґонак за гроші, зароблені в Америці. У 1994 р. поряд на бетонній основі збудували нову дерев’яну відкриту дзвіницю, а стару, переробивши інтер’єр першого ярусу, перетворили на каплицю. Тоді ж новостворену каплицю оббили дошками. Під дошками опинився вирізаний над дверима рік спорудження дзвіниці, але В. Ґонак запевняє, що останні цифри були 16. Отже, це міг бути 1916 р.