Костел Сніжної богородиці

Łukawica – par. M.B. Śnieżnej

Łukawica, 37-610 Narol,

Proboszcz: ks. Tomasz Giergiel (1962-1990-2002)

Wikariusz: ks. Łukasz Krzaczkowski (1979-2004-2006)

Do parafii należą miejscowości: Bieniaszówka, Brzezinki, Chlewiska, Huta Lubycka, Jacków Ogród, Łukawica, Wola Wielka.

Kościoły filialne: Huta Lubycka, Wola Wielka

Kaplice: Bieniaszówka, Brzezinki, Jacków Ogród

Odpust: niedziela po 5 VIII

Liczba mieszkańców: 1322

Historia parafii:

Parafia Łukawica erygowana została, 26 sierpnia 1974 r., przez bpa Mariana Rechowicza. Powstała z podziału parafii Lipsko k. Narola.

Funkcję kościoła parafialnego spełniała pierwotnie murowana kaplica z 1923 r. wybudowana przez ks. Jana Kijasa, przy pomocy miejscowej dziedziczki Marii Łukaczewskiej – Dzierżyńskiej oraz okolicznych mieszkańców. Na początku lat osiemdziesiątych XX w. rozpoczęto budowę obecnego kościoła, który został konsekrowany, w r. 1983, przez bpa Mariana Rechowicza.

Jesto toświątynia trzynawowa o łącznej kubaturze 375 m?, przykrycie nawy środkowej i naw bocznych zostało wykonane wg tzw. Stropu Kleina, dachy płaskie i strome o konstrukcji drewnianej, w środkowej części dachu wieża masztowa w kształcie żagla. W prezbiterium ołtarz, rzeźbiony w drewnie lipowym, w kształcie krzyża, w jego centrum obraz MB Śnieżnej, wokół obrazu 15 tajemnic różańcowych.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

1. Kościół filialny, pw. MB Królowej Wszechświata, w Hucie Lubyckiej, z 1956 r., murowany z kamienia łupanego, otynkowany, jednonawowy, pokryty blachą ocynkowaną Odpust: ostatnia niedziela V

2. Kościół filialny, pw. Wniebowzięcia NMP, w Woli Wielkiej, z lat: 1992-1994, poświęcony, 6 listopada 1994 r., przez bpa zamojsko-lubaczowskiego Jana Śrutwę, wewnątrz obraz MB Wniebowziętej, marmurowa posadzka, dach pokryty blachą ocynkowaną. Odpust: 15 VIII

3. Kościół filialny, pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa, w Chlewiskach, z 1937 r., pod koniec XX w. gruntownie odnowiona. Odpust: niedziela po święcie

4. Kaplica, pw. Wniebowziecia NMP, w Woli Wielkiej, z r. 1755, drewniana, obok drewniana dzwonnica. W latach późniejszych zamieniona na cerkiew greckokatolicką, wówczas dobudowano owalną kopułę wraz z trzyramiennym krzyżem, funkcjonowała do II wojny światowej, po jej zakończeniu ponownie w posiadaniu Kościoła rzymskokatolickiego. Obecnie kaplica jest nieczynna

5. Kaplica w Łukawicy, z 1890 r., murowana z kamienia łupanego, pokryta blachą, służyła jako punkt katechetyczny

6. Kaplica, pw. Nawiedzenia NMP, w Bieniaszówce, z lat sześćdziesiątych XX w., murowana

7. Kaplica, pw. Św. Brata Alberta Chmielowskiego, w Brzezinkach, z r. 1991, murowana pokryta blachą ocynkowaną

8. Kaplica, pw. MB Nieustającej Pomocy, w Jackowym Ogrodzie, z r. 1992, murowana, otynkowana, pokryta blachą ocynkowaną

C. Cmentarze:

1. Cmentarz rzymskokatolicki w Łukawicy, założony w r. 1939, w latach późniejszych poszerzony, ogrodzony betonowymi przęsłami

2. Cmentarz greckokatolicki w Woli Wielkiej, nieczynny

Odpust: MB Śnieżnej (niedziela po 5 sierpnia)

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 8.00, 9.30 (Wola Wielka), 11.00, 12.30 (Huta Lubycka – I ndz. Miesiąca)

Księgi metrykalne:

Chrztów: 1785 – 1867 i od r. 1930

małżeństw od r.1930

zmarłych: 1786 – 1888 i od r. 1950

Kronika parafialna od r. 1974

Lista proboszczów: ks. Józef Woronowski (1974 – 1985), ks. Stanisław Bachor (1985 – 1989), ks. Bronisław Bucki (1989 – 1994), ks. Ryszard Antonik (1994-2002)

Powołania z terenu parafii:ks. Marian Wołoszyn, O. Mieczysław Wołoszyn (TJ), O. Tadeusz Wołoszyn (TJ), O. Władysław Wołoszyn (TJ)

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Koła Żywego Różańca, ministranci

Liczba mieszkańców: 1302