2008 р. Останки першодрукаря Івана Федорова, які зберігаються у Львові, хочуть нарешті…

2008 р. Останки першодрукаря Івана Федорова, які зберігаються у Львові, хочуть нарешті перепоховати

Дата: 16.09.2008

5 грудня 2008 року виповнюється 275 років з дня смерті відомого друкаря Івана Федорова. “Гідним пошануванням імені друкаря стало б перепоховання останків, які понад 30 років зберігаються в Музеї мистецтва давньої української книги у Львові”, – зазначив перший заступник Голови Держкомтелерадіомовлення, тимчасово виконуючий обов’язки Голови Держкомтелерадіомовлення Анатолій Мураховський. Про це ZAXID.NET повідомили у відділі зв’язків з громадськістю та ЗМІ Держкомтелерадіо.

Нагадаємо, що під час археологічних розкопок, які проводились в 1971-1975 роках на території Онуфріївського монастиря у Львові (на той час там знаходився музей Івана Федорова), в ніші церкви виявили поховання двох людей. За документальними свідченнями і пропонованим на той час науковим припущенням – Івана Федорова (Федоровича) та його сина Івана Друкаревича.

Розкопки проводили львівські археологи І. К. Свєшніков та І. З. Мицько. Поховання відкрили в присутності директора Львівської картинної галереї Б. Г. Возницького. Матеріали цих досліджень були опубліковані в збірнику “Федоровские чтения 1978”, Москва, 1979 р.

Проте виявлені останки не були перепоховані, оскільки археолог І. К. Свєшніков категорично заперечував ідею простого перепоховання без проведення подальших наукових досліджень, здійснити які не вдалось через брак коштів. Після того, як монастир в 1990 р. став діючим, і музей Івана Федорова було перенесено спочатку в приміщення на вул. Коперника, де зараз знаходиться Музей мистецтва давньої української книги, останки весь час перевозились з музейними фондами.

2005 року Львівська галерея мистецтв організувала та провела попереднє антропологічне обстеження цих останків. Здійснили цю роботу старший науковий працівник НДІ і Музею антропології Московського державного університету Д. В. Пежемський та науковий працівник Інституту археології НАН України О. Д. Козак.

Дослідження показали, що в похованні знаходяться кістки 4 індивідів, які, можливо, потрапили туди випадково при перепохованні. Враховуючи історичні та археологічні дані, вчені рекомендують особливу увагу звернути на скелет А – через особливості його комплектності та збереження, а також біологічний вік – понад 65 років.

Однак на сьогодні подальші дослідження не проводяться. Музей мистецтва давньої української книги, де зберігаються зараз останки, не може самотужки справитись з проблемою, яка вимагає проведення спеціальних експертиз і значних матеріальних затрат. Завершення дослідження та отримання даних для ідентифікації скелета А, на думку директора музею Л. І. Спаської, можливо лише за умови створення в Інституті археології НАН України спеціальної групи науковців, здатних провести додаткові дослідження збережених останків та спеціальні аналізи (мікроелементний аналіз, аналіз за радіовуглецем, форматування черепа для відтворення портрету) в межах спеціальної програми, яка передбачатиме фінансування відповідних експертиз.

За умови підтвердження вченими факту, що скелет А справді є останками Івана Федорова, буде здійснено їх перепоховання на території церкви св. Онуфрія зі встановленням тут копії давнього нагробку Івана Федорова. Домовленості з цього приводу вже досягнуто.

Держкомтелерадіо України, в сфері управління якого знаходиться українське книговидання, виступив з ініціативою створити спільну наукову комісію, яка проведе необхідні експертизи і завершить дослідження. Після цього, вважає Анатолій Мураховський, необхідно провести перепоховання останків. Працівники книговидавничої галузі України вважають своїм моральним обов’язком зробити все необхідне для того, щоб перепоховати прах людини, яка стояла у витоків книгодрукарства в Україні.