2008 р. Першодрукаря Івана Федорова перепоховають у Львові

Дата: 12.09.2008

На прес-конференції організаторів Форуму видавців, яка сьогодні, 11 вересня, відбулася у Львові, було оголошено про те, що останки першодрукаря Івана Федорова, які зберігаються у філії Львівської галереї мистецтв, буде перепоховано. Про це повідомив кореспондент ЗІКу.

5 грудня цього року виповниться 425 років із дня смерті Івана Федорова. Автор славнозвісного «Букваря», був похований у крипті Онуфріївської церкви у Львові, де у 1970-80 роках функціонував Музей давньої книги.

Останки Івана Федорова, що вміщаються в одній коробці, зберігаються у філії Львівської галереї мистецтв – музеї Давньої книги на вул. Коперніка, 15а. Заступник голови Національного телерадіокомітету Анатолій Мураховський пообіцяв звернутися до Інституту археології, аби науковці здійснили експертизу останків першодрукаря.

Скільки коштуватиме така експертиза та саме поховання чиновники не знає, але вважають, що перепоховання знакової постаті в історії Львова підтвердить статус міста як книжкової столиці України.

Окрім Анатолія Мураховського, участь у прес-конференції взяли екс-заступник голови Львівської ОДА Тарас Батенко, начальник управління культури і туризму Львівської міської ради Андрій Сидор, президент ГО «Форум видавців у Львові» Олександра Коваль.

Як добре відомо всім, окрім хіба що професіоналів від культури, могила І.Федорова не збереглася, тому й останків його не може бути. Ті останки, про які пишуть в замітці, безумовно, належать іншій людині [М.Жарких, 29.03.2009 р.]