Портрет Феді Стефаникової. 1668 р.

Портрети-ікони відрізнялись від репрезентативних, феодально-патриціанських наявністю демократичних елементів, сміливим і послідовним розвитком місцевих традицій. Разом з тим вони мають і чимало спільних рис, особливо в рішенні композиції, як це видно при розгляді, наприклад, портрета чотирирічної дівчинки Феді Стефаникової (1668 р., Львівський музей українського мистецтва). Як і у феодально-патриціанських портретах, вона зображена в молитовній позі, повернена на три чверті. Богоматір тут намальовано у верхньому кутку, обрамленому півколом хмар. За своїми стилістичними особливостями (замкненість простору, нейтральне тло, застосування площинного позему у вигляді двох смуг, сплощеність форми тощо) портрет цей зберігає всі традиційні риси українського іконопису (с. 318).

Портрет Феді Стефаникової. 1668 р. Львівський музей українського мистецтва.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 315.