Кольтрина. 1 пол. 17 ст.

Народні гравіровані картини приваблюють багатством фантазії та оригінальністю композиції, побудовані вони вільно, не за традиційними канонами. Значна дешевизна такої гравюри зробила її популярною в народі. Найдавнішими подібними творами були так звані кольтрини, що їх виготовляли для обклеювання стін. Композиція їх складалася або з чисто рослинного укрупненого орнаменту, що заповнював усю площину аркуша, або з сюжетного малюнка переважно релігійного змісту, оздобленого орнаментом. У таких гравюрах найчастіше зустрічаються зображення популярних у народі святих: Юрія Змієборця, Варвари, Миколи, Богородиці, їхні зображення вкомпоновува-лися в невеличкі круглі медальйони і вміщувалися серед рослинного орнаменту або всередині стилізованої квітки. Розфарбовані аквареллю кольтрини виглядали на стіні декоративно [фрагменти кольтрин зберігаються у фондах Львівського музею українського мистецтва]. З архівних матеріалів відомі окремі прізвища майстрів, що виготовляли кольтрини у Львові при друкарні Ставропігійського братства в XVI столітті. В документі за 1588 рік згадується Єсько-кольтринник, а в документі за 1593 рік є вже кілька прізвищ [Львівський Центральний історичний архів. Львівська книга, т. 9, стор. 385; т. 10, стор. 409, 413. Наведено за рукописом І. Крип’якевича, Р. Луцика, Ф. Максименка. Народні гравюри XVII ст. (зберігається у автора – А. О. В’юника)].

Кольтрина (шпалера). Фрагмент. Перша половина XVII ст.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 367.