Вілла І.Франка (№ 152)

4 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких.

Вілла І.Франка (вул.І.Франка, 152) збудована в 1902 р. (архіт. М.Захудний). На першому поверсі – передпокій, 5 кімнат і кухня, на другому – 2 кімнати. Письменник жив тут в 1902 – 1916 рр.

Після смерті І.Франка тут жили його сини Тарас та Петро з сім’ями.

З 1940 р. на клопотання П.Франка тут відкрито музей І.Франка.

В 1948 р. перед входом встановлено погруддя письменника (скульптор І.Пивоваров).

В 1991 р. музею передано сусідній будинок № 150 (давніше вілла купця А.Уверти).

Музей має понад 26 тис. одиниць (1999 р.).

Будинок, у якому жив І. Франко (вул. І. Франка, 152) – пам’ятка історії (друга половина XIX століття) [Постанова Кабінету міністрів України № 1761 від 27.12.2001 р. “Про занесення пам’яток історії, монументального мистецтва та археології національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Будинок, у якому жив письменник, поет, вчений і громадський діяч І.Я. Франко (вул. І. Франка, 152) – пам’ятка історії (друга половина XIX століття) [Постанова Кабінету міністрів України № 928 від 3.09.2009 р. “Про занесення об’єктів культурної спадщини національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Ми присвятили Івану Франкові .

Давня адреса – Понінського, 4. Вілла І.Франка побудована в 1901 – 1902 рр. будівничим М.Заходним. В 1949 р. встановлено бронзове погруддя І.Франка (скульптор Г.Пивоваров).