2007 р. Гостям Львова пропонуватимуть каву… в склепі

Дата: 17.12.2007

Зараз біля входу у кафе «Мапа» з боку пл. Катедральної у Львові переклали бруківку, підвищивши рівень замощення, встановили ліхтарний стовп та облаштовують сходи вниз споруди, де, за свідченнями архітекторів-реставраторів, знаходяться давні крипти (місця для поховання), – про це сьогодні, 17 грудня повідомив кореспондент ЗІКу.

Про крипти каплиці Боїмів у зв’язку із перемощенням бруківки (про що вже інформував ЗІК раніше) згадували й на недавньому круглому столі в міськраді, присвяченому проблемам «Археологічно-архітектурної служби м. Львова».

«Крипти розчищені, власник віддав їх Львівській галереї мистецтв для експозиції», – сказала на цьому зібранні начальник управління охорони історичної середовища Львова Лілія Онищенко.

«На жаль, історичну позначку рівня землі, встановлену науковцями у два минулі роки під час археологічного дослідження каплиці Боїмів та місця наприкінці вул. Галицької, біля Катедри, знехтували. Ми спеціально рекомендували не «закопувати» каплицю, бо встановили, що причиною її руйнування є надмір вологи, який вона частково насякає із грунту.

У зв’язку із цими роботами є запитання і до збереження крипт – давніх підземних камер, що слугували як місцем захоронення, так і фундаментом і каплиці Боїмів, і тому будинку, що поряд неї, де тепер відкрито цукерню. Нам не відомо, хто, як і коли їх розчистив, чи був за цим фаховий нагляд?», – не приховувала свого занепокоєння керівник АРМ-№ 3 інституту «Укрзахідпроектреставрація» Лідія Горницька.

«Археологія – основа реставрації. Археологи дають відмітки, реставратори – рекомендації для робіт, а в дійсності робітники, що роблять реконструкцію, із цим всім не рахуються», – такий сумний висновок зробив відомий львівський археолог із Інституту українознавства та кафедри реставрації НУ «Львівська політехніка» Юрій Лукомський.

«Місто не має єдиної стратегії експонування. Скільки ми пропонували показати міський мур аж до Опери, де його в різних місцях можна вигідно подати туристам. Усе кажуть – наступного року. Треба активніше наполягати на результативній музеїфікації і готувати до експонування знахідки. Але науковців ніхто не слухає», – погоджується із Юрієм Лукомським начальник управління охорони культурної спадщини Львівської обладміністрації Василь Івановський, причетний до створення різних археологічних служб у Львові.

На запитання до директора Львівської галереї мистецтв, як каплиця Боїмів (філія Львівської галереї мистецтв, – ЗІК) використовуватиме крипти, Герой України Борис Возницький відповів: «Точно ще не знаємо, але щось придумаємо. Можна буде робити екскурсію в підземелля й показувати там фрагменти ренесансної архітектури, маємо цілі кам’яні портали з того часу, хрести, розп’яття, якісь атракційні фрагменти. Там вже кафе двері зробило. Наша працівниця сидітиме в теплі».

Кореспондент ЗІКу спитав у майстрів, які обладнують підвали під кафе «Мапа», чи є ще нижче якісь камери, отримав відповідь, що ніяких. То невже львів’янам і гостям міста пропонуватимуть кавувати в склепі? Оце так атракція!

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»