2007 р. Побутове варварство: каплицю Боїмів у Львові закопують!

Дата: 26.11.2007

Унікальну архітектурну пам’ятку початку 17 ст – родову усипальню знатного львів’янина Георга Боїма та його сім’ї – з боку пл. Катедральної підсипають, підвищуючи рівень замощення. Про це ЗІКу повідомив керівник архітектурно-реставраційної майстерні № 3 Інституту «Укрзахідпроектреставрація» Лідія Горницька.

Дивним чином виглядають будівельні робот із опорядження площі між римо-католицькою катедрою та каплицею Боїмів у Львові. Робітники за останні кілька днів підвищили рівень на 20 сантиметрів і перемощують ділянку біля нового кафе поряд із пам’яткою. Те, що для кав’ярні потрібен рівний майданчик для столиків на вулиці, – зрозуміти можна.

Але не можна зрозуміти, що в ці будівельні роботи жодним чином не втручається управління охорони історичного середовища. Торік до святкування 750-річчя Львова, після археологічних досліджень науковцями була визначена відмітка, в рівень якої мало бути покладене замощення площі.

Підсипання однозначно вплине на підмокання каплиці Боїмів, кам’яний декор якої нищиться від вологи. Неприпустимим є також контакт стіни пам’ятки і цементного тиньку на фасаді будинку кав’ярні, який також насякатиме історичний камінь вологою, – у цьому одностайні фахівці майстерні № 3 Інституту «Укрзахідпроектреставрація», які обстежували каплицю Боїмів і готували проект та кошторис реставраційних робіт на замовлення управління капітального будівництва Львівської міськради.

Те,що діється біля каплиці Боїмів реставратори вважають варварством, а управління охорони історичного середовища і у вус не дме!

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»