Карпінського вул.

Карпінського вул.

Розмір зображення: 800:600 піксел

Вулицю Бандери з вулицею Архітекторською з’єднує вул. Карпінського, названа так 1871 року на честь польського поета епохи просвітництва Францішка Карпінського (1741-1825); до цього часу мала назву Сакра-Кер або Новий Світ поперечниця, бо прямувала до монастиря Сакракерок; у часи німецької окупації називалася Боґенштрассе; від 1944 року має назву Карпінського на честь російського геолога, першого президента Академії наук СРСР академіка Академії наук Української РСР Олександра Карпінського (1847-1936). Парний бік вулиці забудовано корпусами “Львівської політехніки”, зведеними у 1970-х на місці саду монастиря Сакракерок. Раніше тут знищили унікальний костел Святого Серця Ісусового. Забудова вулиці: історизм, сецесія, конструктивізм 1930-1970 років.

Джерело: “”, 8 серпня 2008 року, № 114 (422)