Княгині Ольги вул.

Вул. Сахарова з вул. Трускавецькою з’єднує вулиця Княгині Ольги, названа так 1991 року на честь великої княгині київської (945-962). Не пізніше ніж 1864-го мала назву Вулецька дорога, бо проходила неподалік передміського селища Вульки, від 1933-го – Івашкевича, в часи німецької окупації – Ріхард Ваґнегштрассе, в 1944-91-х – Боженка на честь учасника громадянської війни в Росії комуніста Васілія Боженка.

У чотириповерховій будівлі кінця 1950-х під № 1 від радянських часів функціонує Львівське державне училище фізичної культури.

У чотириповерховій будівлі 1960-х під № 3 від часів СРСР – спортивний інтернат.

Адресу № 5 від часів Польщі мають військові казарми, в 1990-2000-х роках тут з’явилися також нові забудови.

Східна частина вулиці від № 7 до № 57 – двоповерхові житлові бараки 1950-х років (здебільшого споруджені 1958-го), частково перебудовані останнім часом.

У дев’ятиповерховому житловому будинку кінця 1960-х років під № 26 за Радянського Союзу працював хлібний магазин, зараз тут міні-бар і крамниця “Продукти”.

У п’ятиповерховому житловому будинку 1960-х під № 59 за часів СРСР містився магазин “Продукти”, нині тут крамниця інструментів “Корунд”.

У п’ятиповерховому житловому будинку № 61 від радянських часів працює аптека.

У 14-поверховому будинку 1970-х під № 65 від СРСР – книжковий магазин, також тут розміщено крамницю “Сантехніка” та крамницю будівельних матеріалів.

Під № 106 від початку 1980-х працює універмаг “Львів”, цю саму адресу має супермаркет електроніки “Фокстрот”, збудований 2004-го. Колишній Комплекс водних видів спорту, зведений у 1980-х, зараз переобладнують під аквапарк.

П’ятиповерховий готель “Супутник” (№ 116) споруджено на початку 1980-х.

Адресу № 118 має супермаркет “ВАМ”, зведений 2003-го.

Під № 120 – супермаркет “Арсен”, зведений 2005-го.

Вулицю розширили 1980 року, тоді ж проклали трамвайний маршрут № 3 від початку Сахарова до Комплексу водних видів спорту. Трамвайну колію планували прокласти до вулиці Трускавецької, однак будівництва не закінчили, міст через вул. Наукову від середини 1980-х обладнали під автостоянку.

Забудова вулиці – конструктивізм 1930-2000-х років.

Джерело: “”, 19 жовтня, 2007 року, № 188 (258)

Перпендикулярно до вулиць Княгині Ольги та Куликівської йде вулиця Піддубного, названа так 1993 року на честь українського спортсмена-борця Івана Піддубного (1870-1949). З 1933-го вона мала назву Зайончковського, під час німецької окупації – Целлерґассе. Забудова – одно- та двоповерхова садибна.

Джерело: “”, 12 жовтня 2007 року, № 183 (253)

Паралельно до вул.Княгині Ольги пролягає невеличка вулиця Червона, названа так 1950 року. З 1938-го називалася Наленч-Скалковського, в часи німецької окупації – Гендельґассе, в 1944-1950 рр. – Скалковського. Забудова: одно- та двоповерхова садибна 1930-х, нова двоповерхова 2000-х.

Також паралельно до вул.Княгині Ольги простягається вулиця Котка, названа так 1993 року на честь Дмитра Котка, українського музичного діяча й диригента 1920-1930 років. До 1930-х вона мала назви Бічна Вулецької дороги та Бічна Івашкевича, з 1933-го – Ольшинки, у 1946-1993-х – Грозненська. Забудова: одноповерховий конструктивізм 1930-х, одно- та двоповерхова садибна забудова.

Паралельно до вул.Княгині Ольги йде вулиця Мила, названа так 1933 року, в часи німецької окупації називалася Кройцерґассе. Забудова: одно- та двоповерхова садибна, дво-триповерховий конструктивізм 1930-х.

Паралельно до вулиці Котка пролягає вулиця Бенцаля, названа так 1992 року на честь західноукраїнського актора і режисера Миколи Бенцаля (1891-1938). До того називалася Бічна Краснодонська. Забудова: двоповерховий конструктивізм 1930-х років, одно- та двоповерхова садибна забудова нового часу.

Паралельно до вул.Бенцаля йде вулиця Сарненська, названа так 1946 року. Від 1933-го вона мала назву Висоцького, в часи німецької окупації – Вердіґассе. Забудова: двоповерховий конструктивізм 1930-х, одно- і двоповерхова садибна забудова нового часу.

Паралельно до вул.Сарненської пролягає вулиця Нагірних, названа так 1993 року на честь львівських українських архітекторів батька й сина Василя (1848-1921) та Євгена Нагірних (1885-1951). До 1930-х вона називалася Гроховська бічна, з 1931-го – Стахевича, з 1936-го – Іганська, в часи німецької окупації – Лерагґассе, з 1946-го – Сержантська. Забудова: двоповерховий конструктивізм 1930-х у стилі “баугаус”. Цей оригінальний архітектурний стиль загалом характерний для району між вулицями Княгині Ольги та Чупринки.

Перпендикулярно до вул.Нагірних іде вулиця Сметани, названа так 1946 року на честь видатного чеського композитора Бедржиха Сметани (1824-1884). На початку 1930-х вона мала назву Стахевича бічна, з 1933-го – Ваверська, в часи німецької окупації – Паґанініґассе. Забудова: одно- та двоповерховий конструктивізм 1930-х.

Паралельно до вул.Нагірних – вулиця Гайворонського, названа так 1993 року на честь галицького композитора і диригента Михайла Гайворонського (1892-1949). Від 1929-го вона називалася Ольшевського, від 1931-го – Гроховська бічна, з 1936-го – Бялоленцька, в часи німецької окупації – Реґерґассе, від 1946-го – Білопільська, в 1963-1993 рр. – Примакова на честь радянського воєначальника 1920-х років. У житловому будинку № 25 у 1950-х була бібліотека селища Кульпарків. Забудова вулиці: дво- та триповерховий польський конструктивізм 1930-х, нові забудови 2000-х.

Джерело: “”, 26 жовтня 2007 року, № 193 (263)