Палац Потоцьких (№ 15)

Розмір зображення: 1100:580 піксел

Палац 19 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Палац Потоцьких 1880 р. (№ 15) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Палац споруджено в 1889 – 1890 рр. у стилі французького класицизму.

Нині (1999 р.) в задній частині палацу міститься музей книги, біля нього – скульптура “Першодрукарі” (скульптор А.Галян, 1977 р.).

Палац Потоцьких (пол. palac Potockich we Lwowie). Інша назва – Червоний палац. Був збудований у стилі бароко у 1880 році за проектом французького архітектора Луї Альфонса Рене Доверн’є. Проект модифіковано львівськими архітекторами Юліаном Цибульським та Людвіком Балдвіном-Рамултом і реалізовано під їх керівництвом. Будівлю розміщено на місці невеликої садиби (старого палацу Потоцьких 1822р.), яка належала роду Потоцьких, а саме Марії з Сангушків та її чоловіку Альфреду Потоцькому.

Адресу № 15 до 1939 року мав палац графів Потоцьких, у 1939-1940 рр. тут облаштували Палац піонерів, під час війни на цьому місці був штаб італійських військових частин, у 1950-70-х роках – Львівська філія Академії наук УРСР, Інститут машинознавства й автоматики АН та Інститут корисних копалин АН, від 1975 року – Палац урочистих подій і фотосалон, нині тут міститься Львівська галерея мистецтв.

Джерело: “”, 25 липня 2008 року, № 106 (415)

Палац Потоцьких невпинно руйнується -- гендиректор (23.04.2014 р.)

“Система опалення — в жахливому стані: цілий час відмовляли батареї. Проблема виникла через те, що комунікації було прокладено неправильно, а також встановлено невідповідні радіатори”, -- розповідає гендиректор галереї…