Святий Михаїл

Святий Михаїл

1889-1890 pp., Ю.Захарієвич

Апсида костелу францисканок

Свинцеве обрамлення, моліроване скло, протрави, гризайль, шварцлота

Вітраж однофігурний. Постать Св.Михаїла є центром композиції і займає одну третину вітражного полотна. Як і на вітражі “Свята Меланія”, постать зображена в ніші й оточена готичними архітектурними надбудовами. Нижню третину полотна декорують (справа) родовий герб великих литовських князів і водночас Литви “Погонь Литовська”, де на червоному тлі – срібний лицар на срібному гарцюючому коні. У правиці, піднятій вгору, – меч, у лівій руці – щит із золотим подвійним хрестом. Зліва – герб “Лис”, де на червоному тлі срібна, звернена вгору, стріла, яка внизу два рази перехрещена. Обидва герби нахилені один до одного і дотикаються верхніми краями. Увінчує їх шолом із зображеннями лиса з переможно піднятим угору хвостом. Колористика вітража стримана: тло вирішене аналогічно як у вітражі “Св.Меланія”, одяг Св.Михаїла складають жовто-охристий хітон і білий плащ, підбитий червоним, над головою – світло-синій німб. Оперізує вітраж декоративна кольорова кайма. Примітка. Виконала вітраж фабрика Мейєра в Мюнхені. На відміну від звичних зображень Св.Михаїла як воїна (з мечем і щитом), поборника змія, Ю.Захарієвич представляє святого як охоронця душ вірних, опікуна люду Божого, даючи йому в ліву руку терези, на яких він зважує людське добро і зло, а в праву – меч. Аналогічне поєднання двох технік – гризайль і класичний вітраж.

Література. Грималюк Р. Храмові вітражі Львова // Народознавчі зошити. – 1999. – № 5.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 178.