Марія інавгурата (непорочне зачаття)

1889-1890 pp., Ю.Захарієвич

Вікно на хорах костелу францисканок

Свинцеве обрамлення, моліроване скло, протрави, гризайль, шварцлота

Понизу напис: Zbaw, Panie, slugi Twoje

Вітраж округлої форми. У центрі композиційної схеми – постать Діви Марії, огорненої білою сукнею, що фалдисто спадає додолу, та темно-синій плащ. Під ногами Марії – серп молодого місяця, над головою – блідо-жовтий німб. Тло утворюють жовтогарячі промені, що ясніють за постаттю Марії, та хмарки на фоні блакитного неба, розташовані півколом у нижній половині вітража. Обабіч Марії – чотири голівки путті. По краю вітраж оперезаний широкою каймою, складеною з жовтих і зелених листків аканта та синіх і білих квітів, вписаних у кола і ромби. Тло кайми червоне. У нижній частині кайми вміщено чотири родинних герби та напис: зліва-направо – родини Топтач, родини Домброва, родини Шреня-ва, родини Домбров.

Примітка. Виконала вітраж фабрика Мейєра в Мюнхені.

Література. Грималюк Р. Вітражні вікна львівських храмів // Народознавчі зошити. – 1999. – № 5. – С.686.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 179.