Лазаренка вул.

Перпендикулярно до вул.Стрийської між вулицями Сахарова та Володимира Великого йде вулиця Лазаренка, названа так 1992 року на честь українського мінералога, ректора Львівського університету Євгена Лазаренка (1912-1979). З 1910-го мала назву Польна на Вульці, з 1933-го – Стрийська бічна, з 1938-го – Батталльї, під час німецької окупації – Баракенґассе, з 1946-го – Гайдара на честь радянського письменника Аркадія Ґайдара.

На місці житлового чоитириповерхового будинку 1950-х № 1 за польських часів була пекарня “Сніп” Маковського, за часів СРСР тут працював магазин взуття. Зараз у цьому будинку відділення “Укргазбанку”, аптека, туристична фірма “Колізей” і магазин автозапчастин.

У чотириповерховому житловому будинку 1950-х № 3 за радянських часів містився магазин “Продукти”, зараз тут пивний бар.

Чотириповерховий будинок 1955 року № 4 на початку ХХІ століття доволі оригінально переобладнали під офіс фірми “Галбуд”.

У житловій п’ятиповерховій будівлі 1960-х № 5 за радянських часів був приймальний пункт хімчистки та прокатний пункт.

У п’ятиповерховому житловому будинку 1960-х № 7 за СРСР був хлібний магазин.

Під № 8 нині військова частина.

Адресу Лазаренка № 36-44 має студентське містечко, де в 1970-х збудували 9-14-поверхові гуртожитки “Львівської політехніки”.

Між студентським містечком і вулицею Бойківською розташована зелена зона, в радянські часи названа парком Горіховий гай.

Початок вулиці (№ 1-4) має оригінальну чотириповерхову забудову першої половини 1950-х у стилі “сталінського ампіру”, решта – здебільшого радянський конструктивізм 1960-1970-х, тут збереглися також зразки польського конструктивізму 1930-х і особнякова забудова.

Перпендикулярно до вул. Лазаренка – вулиця Слов’янська, названа так 1958 року. Забудова: п’ятиповерхова 1960-х та одноповерхова садибна.

Також перпендикулярно до Лазаренка пролягає вулиця Яреми, названа так 1992 року на честь українського літературознавця, етнопсихолога та громадського діяча Якима Яреми (1884-1964). З 1958-го вона мала назву Гайдара бічна. У п’ятиповерховому житловому будинку № 4 за часів СРСР була ощадкаса. Забудова: п’ятиповерхова 1960-х та одноповерхова садибна.

Джерело: “”, 12 жовтня 2007 року, № 183 (253)