Сітчасті вітражі

Сітчасті вітражі

1938-1939 pp., проект реставрації архіт. Я.Лобоса

Нава костелу кларисок

Класичні вітражі, ансамблеві

Свинцеве обрамлення, моліроване скло

Чотири віконних аркоподібних отвори нави і презбітерій костелу декоровані мозаїчними або сітчастими вітражами. Основними елементами рапортного рисунка є сплюснуті шести- та п’ятигранники, які, складаючись, утворюють хрест, як умовний центр рапорту, а також квадрати, ромби, восьмигранники. Кольорова гама вітражних полотен стримана – блідо-рожева, блідо-голуба, блідо-жовта. Кожен вітраж по краях оперезаний широкою каймою, складеною з прямокутників, трикутників, ромбів і кіл у насичених жовтогарячих, оранжевих, червоних, синіх, зелених кольорах.

Примітка. Характер і ритм рапортного рисунка, а також кольорове вирішення вітражів костелу подібні до сітчастих вітражів, що декорують вікна сходових кліток львівських кам’яниць початку XX ст. (напр.: вул. І.Нечуя-Левицького, 11; вул. К.Рилєєва, 7 та 9; вул. Генерала Чупринки, 26, тощо), виконаних одним із місцевих вітражних закладів.

Література. Грималюк Р. Вітражні вікна львівських храмів // Народознавчі зошити. – 1999. – № 5. – С.688.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 182.