2008 р. Реставратори відкрили напис на могилі Стефановича

Дата: 21.11.2008

Протягом року реставрували чотири надгробки на Личаківському цвинтарі у Львові. Міністерство культури Республіки Польща виділило на ці роботи 600 тис. злотих (понад млн грн).

– Відреставрували надмогильні пам’ятники вірменського єпископа Самуеля Стефановича, українського філолога Омеляна Огоновського, угорських магнатів Пауліни та Станіслава Папарів та польського правника Юліяна Макаревича, – розповідає директор музею-заповідника ”Личаківський цвинтар” 53-річний Ігор Гавришкевич. – Наступного року міністерство планує виділити кошти на відновлення інших могил. Майже половина відвідувачів цвинтаря – поляки.

Роботи виконували майстри із України та Польщі.

– Поляки шанобливо ставляться до поховань своїх співвітчизників. На відновлення могили юриста Макаревича гроші збирали польські адвокати, – зазначає львівський реставратор Юрій Островський. – Найбільший обсяг робіт був на могилі Стефановича. Під кількома шарами пізніших реставрацій відкрили напис. Він вказує, що цей пам’ятник виготовили в майстерні львівських скульпторів Шімзерів.

До кінця року на цвинтарі має з’явитися екскурсійний електромобіль на шість місць.

– Придбали його в Італії, – додає Гавришкевич. – Плануємо, що поїздка в електромобілі коштуватиме 10 гривень із людини.

Денис Мандзюк