2008 р. Іще одну пам’ятку знищено ремонтом

Ірина Залецька

Дата: 14.03.2008

Ремонтом знищили ще одну пам’ятку. Цього разу – під самим носом Львівської міської ради. У кам’яниці на площі Ринок, 17 під час ремонтних робіт у кафе “Золотий вепр” було знищено білокам’яний ренесансний портал. Історики б’ють на сполох, а управління історичного середовища міськради розводить руками. Порушникові це обійдеться штрафом у 4-8 неоподаткованих мінімумів.

Нещодавно в кафе “Золотий вепр” зробили ремонт приміщень, а також коридору, який веде туди. Коридор, як і решту приміщень, обклали плиткою. Заодно заклали й ренесансний портал на стіні. Як пояснив “Газеті” заступник директора кафе “Золотий вепр” Олександр Луцюк, перед ремонтом там була лише верхня частина порталу, якої не чіпали.

– Можу запевнити вас: там нічого не було. Була підлога часів Кравчука й голі стіни, на які ми просто поклали плитку, – зазначив він.

Натомість Президент благодійного фонду “Збереження історико-архітектурної спадщини Львова” Андрій Салюк стверджує, що портал хоч і був зруйнований, однак його можна було відновити. Крім цього, закриття каменю сучасними будівельними матеріалами призведе до його остаточної руйнації.

– Під час ремонту в коридорі пошкодили білокам’яний портал. Звичайно, він уже був пошкоджений, але це не означає, що його потрібно було руйнувати до кінця! Таких порталів у Львові є, може, з десяток, а цей особливий ще й тим, що він є “рідним” для цього будинку. Раніше цей портал був дверима. Коли ж споруду перебудували у стилі рококо, то його замурували, однак залишили ренесансне обрамлення. На заході такі портали відновлюють і створюють там вітрини або просто підсвічують, а тут його заклали плиткою! Можливо, ремонт дорогий і гарний, але він не вартий того, щоб знищувати пам’ятку, – вважає Андрій Салюк.

Він наполягає, щоб плитку негайно зняли і принаймні відновили портал, яким він був до ремонту, якщо не в первісному вигляді.

Як зазначила “Газеті” керівник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, це питання вже перебуває на контролі управління. Вона порадила звернутися до завідувача сектора охорони історичного середовища управління Романа Книша.

А він сказав, що вже порушено питання про адміністративне правопорушення, згодом власники повинні подати всі документи на погодження робіт, які виконали в будинку, та відновити стан порталу до ремонту. Тож питання вирішать. Однак потрібно нагадати, що штраф за адміністративне правопорушення становить 4-8 неоподаткованих мінімумів, а знищена пам’ятка – неоціненна.

Джерело: “