Вітраж сходової клітки

Вул. П.Саксаганського, 7

1910-1911 pp., архіт. Е.Жихович

Класичний вітраж, репрезентативний

Свинцеве обрамлення, моліроване скло. 135: 227 см

Понизу напис: сигнатура Krakowski zakład witrażów S.G.Żeleński. R. 1912

Вітражне полотно аркоподібне. Тло зібране з прямокутних модулів безбарвного молірованого скла. Вітраж розділений горизонтальними металевими тягами на три сегменти. Зберігся лише верхній сегмент – люнет і нижній. Площина вітражного полотна декорована гірляндою, яка бере початок у верхній частині люнета і звисає донизу двома барвистими серпанками, повторюючи арковидну форму вікна. Гірлянда зібрана з жовтих, зелених, смарагдових, рожево-фіолетових, голубих скелець.

Примітка. Фрагменти вітража збереглися на двох поверхах сходової клітки кам’яниці. На останньому поверсі вітражем декоровано центральний віконний отвір 135: 227 і два бокових 50: 90 см, оздоблених ідентичними барвистими гірляндами. Література. Державний архів Львівської області, ф. 2, оп. 2, спр. 3893, арк. З, 7, 20.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 194.