Вітраж сходової клітки

Вул. Січових стрільців, 9

Реконстр. поч. 1910-х років, архіт. В.Дембіньський

Класичний вітраж, ансамблевий

Свинцеве обрамлення, моліроване скло. 250: 95 см

Вітражне полотно вузьке, вертикально видовжене. Тло зібране з прямокутних модулів молірованого безбарвного скла, окантованих металевою спайкою. В місцях перетину спайок вкраплені дрібні червоні ромби. У центрі вітражного полотна – ваза у формі стіжка, зібрана з жовто-оранжево-червоних шматків скла, наповнена червоними, рожевими, пурпуровими трояндами, жовтими нарцисами і голубим барвінком, стилізовані квіти яких переплітаються, а жовто-зелене та смарагдове листя звисає гірляндами з вигнутих країв вази. По периметру вітражне полотно оздоблене двома кольоровими смугами.

Примітка. У вітражі використані скляні тафпі з ефектом нерівномірного розмішування барвників у скломасі, що підсилює декоративне звучання засклення. Цей вітраж є частиною ансамблю вітражної оздоби будівлі. Ансамбль проектований таким чином, щоби від партеру до вікон останнього поверху відбувалося поступове нагромадження комбінацій з декоративних елементів. Вузьке вікно партеру оздоблене одним медальйоном, оперезаним по овалу вінком з лаврового листя, викінченим по вершечку квітами троянд і стрічкою-бандероллю; кожне з вікон першого поверху декороване вазою, наповненою трояндами, нарцисами і барвінком. Композиції вікон другого поверху ввібрали в себе декоративні елементи двох попередніх вітражів. Два медальйони, розташовані один над одним, між якими розміщена ваза з квітами, утворюють видовжену вертикальну композицію.

Література. Державний архів Львівської області, ф. І, оп. 1, спр. 1075; спр. 1076; спр. 1077.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 184.

Серед комплексу вітражних оздоб львівських громадських споруд збереглися зразки вітражів, які мають зближену систему композиційних і стилістичних прийомів. Це торкається, зокрема, кольорових вікон Ощадного банку України (вул. Січових Стрільців, 9; реконстр. поч. 1910-х років), в яких вищезгаданий мотив медальйонів отримує нове композиційне розв’язання.

Ансамбль вітражної оздоби будівлі банку запроектований таким чином, щоби з рухом вгору, від партеру до останнього поверху, відбувалося поступове нагромадження комбінацій з декоративних елементів. Вузьке вікно партеру оздоблене одним медальйоном, оперезаним по овалу вінком з лаврового листя, викінченим на вершечку квітами троянд і стрічкою-бандероллю, а кожне з вікон першого поверху декороване пишною вазою у формі стіжка, наповненою трояндами і нарцисами [мотив стилізованої вази з квітами використовується львівськими вітражними фірмами для декорування віконних засклень у кам’яницях міста способом травлення або гризайль (вул. Пекарська, 42 та 44; вул. С.Бандери, 19)], стилізовані квітки яких переплітаються, а листя звисає гірляндами з вигнутих країв вази. Композиції вікон другого поверху ввібрали в себе декоративні елементи двох попередніх вітражів. Два медальйони, розташовані один над одним, між якими вмішена ваза з квітами, утворюють видовжену вертикальну композицію, замкнену по краях вітражного полотна двома кольоровими смугами. Прямокутні тафлі молірованого скла творять нейтральне тло для композицій вікон усього ансамблю вітражної оздоби споруди і підкреслюють “вертикалізм” вітражів.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 99 – 100.