Собор св.Юра

Собор св.Юра

Розмір зображення: 600:800 піксел

Собор Юра 1740 – 1770 рр. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 54].

Церква Юра: дерев’яна 13 ст.; кам’яна 1353 – 1437 рр., архіт.Дорінг – вона розібрана в 1744 р. Нова церква збудована в 1746 – 1762 рр., архіт.Б.Меретин; оздоблення 1770 – 1780 рр. [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток].

Собор Юра 1740 – 1770 рр. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Собор св.Юра 1744 – 1772 рр. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

За даними археології відомі два собори XIV століття – св. Юра у Львові [Січинський В. Архітектура катедри св. Юра у Львові. Львів, 1934, стор. 1 – 7] та Іоанна Богослова в Луцьку. Це були великі тринефні храми, можливо, в п’ятикупольному варіанті і за типом близькі до триапсидних храмів періоду феодальної роздробленості. [Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 24]

Лука Долинський (1745 р., Біла Церква – 1824 р., Львів) виконав ряд сцен для собору св.Юра: Христос-ієрей, попарні постаті апостолів, пророків, намісні овальні ікони Христа та богородиці, картини на біблійні теми [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 128].

У 1771 р. львівський художник Юрій Домкович виконував малярські та позолотні роботи у соборі [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 129].

В 1749 р. маляр з Кам’янця-Подільського Юрій Радивилівський малював образи у соборі [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 157].

У кіоті лівої нави знаходиться ікона Теребовельської богородиці (17 ст.).

Під собором знаходиться крипта, де поховано митрополитів С.Сембратовича, А.Шептицького, Й.Сліпого, В.Стернюка.

Таємниці крипти собору святого Юра у Львові (8.08.2015 р.) [+ фото]