2007 р. Будинок ерцгерцога, що став кінотеатром

Дата: 31.05.2007

Будинок № № 1-3 на проспекті Свободи – одна з кращих ампірних кам’яниць Львова, яку одразу після спорудження проголосили оздобою міста.

Ще у ІІ пол. XVIII ст. це місце займав двір Коссаковських. У 1768 р. під час нападу на Львів барських конфедератів будинки двору були спалені за наказом коменданта міста Ф. Коритовського. Руїни стояли довго.

Будинок споруджено у два етапи – за проектом невідомого архітектора. № 1 – наріжний, з вул. Коперника, зведено в 1809-1811 рр. № 3 – в 1821-1822 рр. Побудову профінансувала бродівська торгово-банківська фірма “Й. Гауснер і В. Віоланд”. У 1843-1939 рр. тут розміщувалося Галицьке товариство земельного кредиту.

У 1853-1855 рр. у лівому крилі будинку мешкав ерцгерцог Карл Людвік – брат цісаря Франца-Йосифа І і батько ерцгерцога Фердинанда (убивство якого в Сараєві у 1914 р. стало формальним приводом для початку Першої світової війни). У 1855 р. непарну сторону проспекту назвали вулицею Карла Людвіка.

Фасади будинку привертають увагу численними рельєфами на міфологічні сюжети. Це, зокрема, твори Гартмана Вітвера (“Амур і Психея”, дві версії міфу) і Антона Шімзера (“Персей викрадає Єлену” і “Еней рятує батька”). Над балконом буд. № 3 зображено верблюда з тутті. Як бачимо, у Львові крім безлічі зображень людей на будинках, є ще слони, крокодили і навіть верблюд…

У червні 1941 р. будинок згорів після попадання німецької бомби, залишилися тільки зовнішні стіни. Спочатку руїну хотіли знести, але хтось довів, що це пам’ятка архітектури. Відновлення почалося у 1948 р., а закінчилося у 1950-му. За проектом архітектора М. Микули побудували один поверх.

У будинку № 3 в 1926-40 рр. містився кінотеатр “Палас”, оформлений в 1925 р. декоративно-символічним панно Ф. Вигживальського. Цей кінотеатр тоді був найбільшим у Львові – 1200 місць. Тепер це кінотеатр “Дніпро”.

Джерело: “Високий замок”