2009 р. Управління охорони історичного середовища задоволене реставрацією Вірменського собору…

2009 р. Управління охорони історичного середовища задоволене реставрацією Вірменського собору у Львові

Дата: 16.11.2009

«Зробили ми небагато, адже цей рік був складним через кризу. Однак відбувалася реставрація дуже важливих об’єктів, першим серед яких стоїть Вірменський собор у Львові», – сказала сьогодні, 16 листопада, під час брифінгу очільниця управління охорони історичного середовища Львова Лілія Онищенко-Швець, підсумовуючи реставраційні роботи 2009 року.

«Уперше УОІС було замовником виконання реставраційних робіт у Вірменському соборі. У попередні роки замовником було управління капітального будівництва ЛМР, цього року депутати дали нам два об’єкти (один на початку, а другий – всередині року). Було зроблено вежу-дзвіницю, огорожу і прохід. Роботи загалом завершені, доробляють лише нюанси, які не встигли. Об’єкт ще не проплачений, але вже закінчений», – звітувала Лілія Онищенко-Швець.

Роботи з реставрації Вірменського собору виконувала фірма «Стелла», з міського бюджету на реставрацію вділено 1 млн 200 тис. грн. Окрім того, коштом польської сторони було відреставровано стінопис на південній стіні Вірменського собору.

«Ми прописали досить жорсткі умови для участі в тендері на роботи у Вірменському соборі: фірма повинна була мати досвід роботи на пам’ятках національного значення, та кваліфікованих працівників. Там працювали люди, яких фірма позбирала із усіх реставраційних фірм, які вже не існують, або на ладан дишуть. Вони найняли фахівців, з якими було дуже приємно працювати.

Вони все розуміли з півслова. Ми кожного тижня проводили нараду, розповідали, як потрібно робити, і вони відповідно все робили. Процес співпраці був дуже якісним. Хоча чимало чого ми в процесі виконання змінили. Багато питань вирішувалося власне на об’єкті», – охарактеризувала підрядника замовниця.

Наступного року чиновниця обіцяє приступити до реставрації прохідного подвір’я та впорядкувати подвір’я з вул. Вірменської. На 2010 рік заплановано роботи із демонтування та реставрації дерев’яної скульптурної композиції «Голгофа», яка має повернутися на місце за два роки. Реставруватимуть «Голгофу» українські та польські фахівці за кошти Міністерства культури і національної спадщини Польщі та за часткового спів фінансування ЛМР.

Польські та українські консерватори збережуть фрагменти поліхромії «Голгофи», але ще не дійшли висновку, чи будуть його відновлювати загалом, адже тоді доведеться відновити й покриття скляними друзками деяких елементів дерев’яної композиції.

«У травні ми демонтуємо «Голгофу», щоб реставрувати її в камеральних умовах. Спершу планували робити це в реставраційних майстернях Національного музею ім. А. Шептицького або Реставраційного центру, але там не виявилося відповідного приміщення. Наразі шукаємо у Львові приміщення, куди б можна було перенести», – повідомила Лілія Онищенко-Швець, яка запевнила, що меж Львова дерев’яна різьба горельєфу не покине.

За час, доки реставруватимуть «Голгофу», мають підготувати проектну документацію та відреставрувати будинок, на стіні якого вона закріплена», – сказала Лілія Онищенко-Швець.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»