Монастир Чилтер-Коба

Печерний монастир Чилтер-Коба 8 – 15 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Печерний монастир Челтер-Коба 8 – 15 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Комплекс пам’яток Сюрень: сторожове укріплення, печерний монастир Челтер-Коба, поселення і могильник салтівської культури – пам’ятка археології (раннє та розвинуте середньовіччя) [Постанова Кабінету міністрів України № 1761 від 27.12.2001 р. “Про занесення пам’яток історії, монументального мистецтва та археології національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

«ЧЕЛТЕР-КОБА» ПЕЩЕРНЫЙ МОНАСТЫРЬ, VIII в. Памятник находится в западной частиущелья у подножия мыса Ай-Тодор («челтер» в переводе означает «решетка», «коба» – «пещера»). Сохранились вырубленные в отвесной скале церковь, кельи, размещенные в два яруса, трапезная, хозяйственные и оборонные пещеры [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 2, с. 328).