Культурний шар на схилі гори Парагільмен

О.В. Лисенко

Римський час. Об’єкт знаходиться за 1,2 км до північного заходу від північної окраїни с. Малий Маяк, за 0,3 км на захід від шосе Алушта-Ялта, на східному схилі східного відрога гори Парагільмен (Балгатор), у верхній частині правого борту річки Ай-Лія (Кара-Узень), на висоті близько 390 м над рівнем моря, за 2,5 км від берега моря (мал. 1:4).

Пам’ятник виявлений у 2003 р. розвідувальним загоном (кер. І.Б. Тесленко) Гірсько-Кримської експедиції Кримської філії Інституту археології НАНУ [Тесленко, Лисенко, 2007, с. 36–37, 107–108, мал. 87–90].

Об’єкт займає природну терасоподібну площинку, зі сходу обмежену стрімким схилом. Являє собою ділянку культурних відкладень площею не менше 0,7 га. Ознак наявності архітектурних споруджень не виявлено.

Пам’ятник частково порушено при плануванні та оранці лавандового поля, а також під час нарізання грунтової дороги. Серед знахідок – дрібні уламки амфор римського часу і фрагменти ліпних посудин, а також бронзовий підвісок у вигляді антропоморфної фігурки у високому головному уборі. За артефактами датується II–IV(?) ст. Культурна приналежність не визначена.

Матеріали досліджень зберігається в Кримської філії Інституту археології НАНУ та Алуштинській філії Кримського республіканського краєзнавчого музею.

Література:

Тесленко И.Б., Лысенко А.В. Отчет о разведках на территории Ялтинского и Алуштинского горсоветов в 2004 г. – Симферополь, 2007. – Архив Крымского филиала Института археологии НАНУ – № 1121. – Папка № 1468. – 134 с. – 138 ил.

Джерело: Матеріали до тому «Звід пам’яток історії та культури України. ». – К.: 2015 р., с. 586.