Меморіальний комплекс

Лариса Восьмірова

Меморіальний комплекс: Братська могила радянських воїнів та партизанів, 1941, 1943; Пам’ятний знак на честь загиблих воїнів-земляків, 1970 (іст). Вул. Рибалка, центр села, біля клубу.

Поховано трьох партизанів Лебединського партизанського загону під командуванням К.Карпова, страчених нацистами 10 грудня 1941; 29 радянських воїнів, які загинули під час визволення села від німецько-нацистських загарбників 18 серпня 1943 підрозділами 43-го гвардійського танкового полку 7-ї гвардійської механізованої бригади 3-ї гвардійського механізованого корпусу, 309-ї, 237-ї стрілецьких дивізій, та померли від ран з 19 по 24 серпня 1943 у дислокованих тут шпиталях. Відомі прізвища 3-х партизанів – М.Бугаєнко, Д. Донда, М.Спесивець та всіх загиблих воїнів.

У 1961 останки загиблих з різних місць перенесені у братську могилу, на якій у тому ж році встановлено бетонну скульптуру воїна /2,5 м/ з меморіальним написом на цегляному постаменті /2,8 м/ і бетонній надгробній плиті.

У 1970 зліва від могили встановлено бетонну стелу /3,0 х 1,5 м/, на якій бетонна плита з 171 прізвищем воїнів, уродженців с. Малий Вистороп і Залізничне, які загинули в роки Другої світової війни.

[Центральний архів Міністерства оборони Російської Федерації, ф. 203, оп. 2843, спр. 510, арк. 35, спр. 504, арк. 20-23; Військовомедичний музей МО Російської Федерації, ф. 1518, оп. 2, спр. 20. арк. 101-106. Списки безповоротніх втрат рядового і сержантського складу 237 СД; Державний архів Сумської обл., ф. П-4, оп. 3 П, спр. 294, арк. 33; Ф. НДБ «Хронологический справочник о временной оккупации немецко-фашистскими захватчиками Сумской области и ее освобождение Красной Армией 1941 – 1943». – С. 122; Паспорти військових поховань Сумського обласного військкомату. Облікова картка № 934; Памятники истории и культуры Украинской ССР : каталог-справочник. – К., 1987. – С. 466; Історія міст і сіл Української РСР. Сумська область. – К., 1973. – С. 354.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 722 – 723.