Церква св. Параскеви

Перші згадки про церкву датуються 1471-1477 рр. 1 Згадується і у податкових документах 1531 р. 2 У податкових документах 1676 р. згадується місцевий парох Гавриїл Махович. 3 5 листопада 1722 р. Казимир Сильвестр з Суфчина на Милієві Суфчинський, писар землі Люблинської надав фундуш і привілей священику Теодорові Хомицькому, 4 а у 1741 р. Себастіан і Єва Вижицькі надали фундуш і привілей тому ж священику, 5 про що здійснено записи в актових книгах Холмського гродського суду. У акті візитації 1741 р. подано невеликий опис будівлі: “Церква дерев’яна, в стінах і дахах добра, дверей двоє, вікон троє, в олово оправлених”. 6 У 1852 р. церква зачинена і розібрана, а парафія ліквідована. 7

1. Gil A. Parafie prawosławne na terenie woj. Lubelskiego od XIV do pocz. XVII w. Zarys problematyki. // Zeszyty Naukowe KUL. 42:1999 Nr 1-2. – S. 55.

2. Будилович А. Исторический очерк Милеевской св. Параскевиевской церкви в связи с обзором окатоличення Завепрской Руси (до р. Бистрица). // ХВЕВ, 1889. № 8. – С. 152-155; № 9. – С. 163-169; № 10. – С. 184-187.

3. Źródła dziejowe. Tom XV. – Warszawa, 1886. – S. 27a.

5. Там само. – С. 356.

6. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, sygn. 772, f. 63.

7. Ликвидированные приходы и церкви Холмской греко-униатской епархии. Люблинский уезд. // ХВЕВ, 1891. № 15. – С. 240-224.