Кромлех

Кромлех

Кромлех

Пам’ятка археології

Кінець ІІІ тис. до н.е.

Розміщення:

Дніпропетровська обл., Солонянський район, Військова сільрада, с. Микольське-на-Дніпрі; на південь від села, у лісосмузі.

Загальний опис:

Кромлех – кам’яне кільце із величезних гранітних брил, які були встановлені по колу насипу кургану, який був насипаний над похованням епохи енеоліту (ямна культура). Діаметр – 25 м. Збереглося 19 кам’яних брил.

В могилі знаходився кістяк літньої людини, покладеної на спину, руки витягнуті вздовж тіла, ноги, зігнуті колінами вгору, завалилися вбік. Біля правого плеча було знайдено два крем’яні відщепи. Других поховань немає.

Історична довідка:

Виник в кінці ІІІ тис. до н.е.

Виявлений при розкопках кургану у 1903 р. директором Катеринославського крайового музею Дмитром Івановичем Яворницьким.

Знахідки зберігаються у фондах Дніпропетровського історичного музею.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Рішення виконкому Дніпропетровської обласної Ради народних депутатів трудящих № 618 від 8 серпня 1970 р.

Охоронний № : 1064

Архів Дніпропетровського історичного музею.