Паспортна інформація

Могила-склеп В.Н. Каразіна

Пам’ятка історії

Миколаївська обл., м. Миколаїв, громадське кладовище.

Загальний опис:

Склеп являє собою квадратну будівлю з куполоподібним дахом, в центрі якого розташовано хрест. Над вхідними ґратчастими дверима вмурована в стіну дошка з висіченим на ній написом: “Основатель Харьков. университета Василий Назарович Каразин Род. в с. Крючике Харьк. г. 1773-1842 г.”.

Усередині склепу, поряд зі входом, на постаменті знаходиться стела з фігурною верхівкою, на лицевій і тильній стороні якої висічені тексти.

На лицьовій стороні стелі текст: “Василий Назарович Каразин Родился в селе Крючике Харьковск. губ. Богодуховского уезда 1773 года января 30 скончался в гор. Николаеве Херсонск. губ. 1842 года ноября 4 дня в 8 часов вечера”.

На тильній стороні стели текст: “Виновник учреждения в России Министерства Народного Просвещения. Основатель Харьковского Университета. Учредитель и Правитель дел Филотехнического общества Высочайше утвержденного в 1811 году. Помещик, поставивший первый крепостных людей на степень существ свободных (каковыми 40 лет спустя хотел их сделать Русский Царь указом 1842 года Апреля 2 дня), водворитель цветущей торговли и благосостояния Граждан в г. Харькове, естествоиспытатель, подавший первый мысль о возможности сделать из Метеорологии науку точную, полезную для людей, почетный член двух университетов Московского и Харьковского, член разных ученых обществ русских и иностранных Статский Советник и Кавалер”.

Матеріал: камінь-вапняк, білий мармур.

Розміри склепа: висота – 5 м, довжина – 6,4 м, ширина – 6,2 м.

Розміри дошки – 0,5×0,8 м.

Розміри постаменту: висота – 0,5 м, довжина – 1,2 м, ширина – 1,1 м.

Розміри стели: висота – 1,2 м, довжина – 0,5 м, ширина – 0,4 м.

Склеп збудований як місце поховання В.Н. Каразіна в 1842 році.

Василь Назарович Каразін (1773-1842) – енциклопедично освічений вчений, видатний винахідник, великий суспільний діяч, поборник освіти російського народу – народився 30 січня (за старим стилем) 1773 року в селі Кручик Богодухівського повіту Харківської губернії. В.Н. Каразін був засновником Харківського університету.

Багатогранна і надзвичайно активна наукова діяльність створили Каразіну великий авторитет в науковому світі Росії. Він був обраний почесним і дійсним членом 7 наукових товариств. Його у різні роки обирали в члени учених колегій Московського та Харківського університетів, Московського товариства природодослідників, Товариства любителів російської словесності при Московському університеті, Товариства історії і стародавності, Російського вільно-економічного товариства, членом Петербурзького вільного товариства любителів російської словесності.

В жовтні 1842 року Каразін виїхав з Миколаєва до Криму. Йому хотілось зайнятись в Нікітському саду роботами по покращенню виноградарства. Але в дорозі вчений застудився, повернувся до Миколаєва, де і помер 4 листопада 1842 року.

Реставраційні роботи:

Реставраційні роботи проводились в 1972 році. Документація зберігається в обласній організації Товариства охорони пам’ятників історії і культури.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконавчого комітету Миколаївської обласної Ради депутатів трудящих № 357 від 02.07.1971 р.

Охоронний № : 36.

Рассказы о русском первенстве / Под общей редакцией В. Орлова.- М.,1950.