2007 р. 7 чудес України: Миколаївська обсерваторія

Дата: 02.04.2007

Миколаївська астрономічна обсерваторія є однією з найранніших, що використовуються за первісним призначенням. Її було засновано ще 1821 року адміралом О.Грейгом і зведено протягом шестирічного терміну.

Обсерваторія забезпечувала Чорноморський флот морехідними картами, навчала штурманів астрономічним методам орієнтування на морі. Також тут проводилися різні роботи наукового плану: складання зоряних карт, визначення координат планет і комет тощо.

В 1873-1874рр. на другому поверсі розмістили бібліотеку, для чого довелося поставити піч та замурувати отвір у стелі, троє дверей, вісім вікон. Роком пізніше до ротонди прикріплюють високу щоглу з великою кулею, яку швидко опускають щодня опівдні, а вартові будинку Головного командира флоту в цей час стріляли з гармати, тож місцеві жителі могли перевірити правильність ходу свої годинників (процедура робилася з точністю до секунди).

В 1913 році обсерваторія стає філіалом Пулківської обсерваторії. Під час Громадянської війни, вона не раз слугувала місцем розміщення військових, а протягом 1924-1925рр. – ремонтується.

Після ІІ Світової війни, коли в обсерваторії розміщувалися нiмецькi й румунськi радiостанцiї, її знову реставрують. А з 1992 року вона набуває статусу самостійної наукової установи, при якій наразі діє громадський музей.

Джерело: “Територія А”