Церква св.Параскеви

Церква св.Параскеви

Церква поч. 19 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Церква св.Трійці поч. 19 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3]. – Думаю, тут плутанина у відомостях щодо 2 церков.

Нач.19 в. Церковь в формах классицизма, кирпичная, прямоугольная в плане, с гранёной апсидой, трёхнефная, четырёхстолпная, одноглавая. Над притвором надстроена деревянная колокольня, ученчанная шпилем. Центральная часть памятника завершена шатровым покрытием на деревянном барабане. На северном и южном фасадах двухколонные лоджии, западный расчленён пилястрами и увенчан треугольным фронтоном. В интерьере высотно раскрытое пространство верха контрастирует с плоскими перекрытиями нефов. На стенах – масляная живопись к.19 в. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 2, с. 19]

Нова Прилука. Церква з дерев. верхом і дзвіниця, орієнтація вівтаря 65°, до головної вулиці – С3, до бічної вулиці – С2, головний вхід – С3. Спостереження М.І.Жарких, 13 липня 1996 р.