1966 р. Історія українського мистецтва

Н. Є. Мньова і В. В. Філатов вважають, що ікона «Петро і Павло» (XI ст.) з Новгородського Софійського собору (зберігається в Новгородському історико-художньому музеї), можливо, була виконана київським майстром, запрошеним до Новгорода князем Володимиром Ярославовичем або його матір’ю, дружиною князя Ярослава Мудрого [Н.Е.Мнева, В.В.Филатов. Икона Петра и Павла новгородского Софийского собора. – «Из истории русского и западноевропейского искусства». Материалы и исследования, М., 1960, стор. 96]. На жаль, живопис ікони зберігся фрагментарно. Але постаті апостолів, колір їх одягу, манера виконання складок мають певні аналогії в київському стінопису (постаті святих на північно-східних стовпах Софії Київської).

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 326.