Маженціно с

Маженціно — село в Польщі, в гміні Новий Двур-Ґданський Новодворського повіту Поморського воєводства. Населення — 727 осіб. Маженціно це давнє рибальське поселення над Дівочим каналом, а сьогодні жителі села займаються переважно сільським господарством. Фасади будинків традиційно звернені до каналу.

В селі мешкали депортовані українці. Найбільш репрезентаційним в 1950-60-ті рр. в тодішньому Гданському воєводстві був український хор з Нового двору Гданського закладений з ініціативи Євгена Бурачука – селянина з Маженціно і Олени Мацягновської. 9 червня 1956 р. він вперше виступив на дожинках в Новому Дворі. Багаторічним головою гуртка у Маженціно був Антін Фолюсевич (1950-2000). 1994 р. він організував тут пункт навчання української мови. Маженціно поляки називали Києвом – бо тут було багато українців. Упокоївся на місцевому цвинтарі, де поховано багато українців.

Джерела:

Hałagida I. Spoleczna, kulturalna i oświatowa dzilalność Ukraińców w wojewódstwe Gdańskim po 1945 r. // W Starej i Nowej Ojczyzne mniejszosci narodowe w gdansku po II wojne swiatowej Pod red. I. Hałagidy. – Gdansk – 1997 -68-83.

Підготував І. Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".