Поселення

Наталія Милованова

Поселення багатошарове (археол.). 3,5 км на південний захід від села, в ур. Макарівщина. Займає південно-західну частину покритої сосновим лісом піщаної дюни, витягнутої з півночі на південь.

Виявлене у 1973 І.Іванченком. У 1988 обстежене Н.Миловановою, у 2004 – Л.Білинською.

Висота над заплавою р. Знобовка в центральній частині – до 6,0 м, по краях – 1,0 – 1,5 м. На відстані 70 м вздовж західного схилу дюни з обох сторін польової дороги, що веде в заплаву, зібрано підйомний матеріал представлений численними крем’яними виробами, переважно відщепами та пластинами, уламками ліпного посуду епохи неоліту і бронзи. Розкопки не проводились. Матеріали зберігаються у Сумському обласному краєзнавчому музеї.

[Иванченко И. Ф. Отчёт об археологических исследованиях, проведенных в Черниговской и Сумской областях по берегам р. Десны и её притоков в 1973 г. / И. Ф. Иванченко // Архів ІА НАНУ. 1973/45; Отчёт о полевых исследованиях 1988 г. / О. В. Сухобоков, С. П. Юренко, Л. И. Белинская, Н. А. Милованова // Архів ІА НАНУ; Білинська Л. І. Звіт про археологічні дослідження в 2004 р. на території Сумської області / Л. І. Білинська // Архів ІА НАНУ.]

Поселення, бронзовий вік (археол.). За 2,0 км на північ від села, в урочищі Грициків Горб. Займає задерноване підвищення, витягнуте з південного сходу на північний захід в заплаві р. Десна.

Виявлене Н.Миловановою у 1988. Обстежене Н.Миловановою у 1991, Л.Білинською у 2004.

Має розміри – 250 х 100 м. Висоту над рівнем заплави – 1,5 м. Шурфуванням виявлено культурний шар потужністю 0,4 м. З культурного шару походять фрагменти ліпного орнаментованого посуду епохи бронзи та крем’яний уламок. Розкопки не проводились. Матеріали зберігаються у Сумському обласному краєзнавчому музеї.

[Отчёт о полевых исследованиях 1988 г. / О. В. Сухобоков, С. П. Юренко, Л. И. Белинская, Н. А. Милованова // Архів ІА НАНУ; Білинська Л. І. Звіт про археологічні дослідження в 2004 р. на території Сумської області / Л. І. Білинська // Архів ІА НАНУ.]

Поселення, бронзовий вік (археол.). За 1,8 км на північ від села та 0,3 км на південь від ур. Грициків Горб. Займає край борової тераси лівого берега р. Десна, праворуч польової дороги, що йде по краю тераси з с. Нововасилівка до Брянської обл.

Виявлене та обстежене у 1991 Н. Миловановою. У 2004 обстежене Л.Білинською.

На розораному полі на площі 100 х 30 м зібрано підйомний матеріал представлений численними крем’яними виробами, серед яких пластини з ретушшю, округлі і кінцевобокові скребки, проколка та уламки ліпного посуду. Розкопки не проводились. Матеріали зберігаються в Сумському обласному краєзнавчому музеї.

[Милованова Н. А. Отчёт об археологических исследованиях на территории Сумской области в 1991 г. / Н. А. Милованова // Архів ІА НАНУ; Білинська Л. І. Звіт про 1620археологічні дослідження в 2004 р. на території Сумської області / Л. І. Білинська // Архів ІА НАНУ.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 1130.