1987 р. Народна архітектора українських Карпат

На основі збережених матеріалів можна прослідкувати, яких змін зазнало с.Нижні Ворота Воловецького р-ну. На першій із збережених карт будівлі розташовані вздовж річки, з обох боків якої пролягають дороги. Місцями поселення розірване значними прогалинами між садибами, і тільки вздовж основної дороги двори розташовані компактно з одного боку і частково з іншого. Житла орієнтовані здебільшого на схід, південь, південний схід [ЗОДА. – Ф. 125, оп. 1, од. зб. 276. – Арк. 7]. Приблизно через 20 років забудова цього села ущільнюється з обох боків річки, дороги місцями перетворюються в паралельні вулиці, які іноді з’єднуються короткими вуличками, що теж починають забудовуватися [Там же. – Оп. 2, од. зб. 281. – Арк. 11]. А на початку XX ст. (карти за 1902 р.) забудова села ущільнюється ще більше, садибні ділянки уже мають більш-менш правильну форму – прямокутну, досить чітко відзначаються вулиці.

Джерело: Народна архітектура українських Карпат. – К.: Наукова думка, 1987 р., с. 21.