Церква

Церква

Розмір зображення: 572:800 піксел

Нижній Коропець. Церква 1998 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 162.

Нижній Коропець Мукачівський район

Церква. 1998. (РКЦ + УГКЦ)

Найдавнішою релігійною пам’яткою села була проста каркасна дерев’яна дзвіниця з одним дзвоном.

Місцеві греко-католики і римо-католики купили в 1946 р. православну п’ятидільну з п’ятьма невеликими банями дерев’яну церкву в селі Барбові. Того ж року церкву поставили в Нижньому Коропці біля дзвіниці, але через кілька років церкву перетворили на православну. З 1995 р. по 1998 р. спільними зусиллями римо- і греко-католиків, у основному на пожертви вірників з Америки в селі споруджено монументальну базилічну цегляну церкву, яку 10 жовтня посвятили єпископи Іван Семедій та Антал Майнек.

Церкву зареєстрували як римо-католицьку, але Св. Літургію відправляли за латинським та східним обрядами угорською та українською мовами. Дворитуальність церкви підкреслена і в інтер’єрі, де встановили вівтар, престол та іконостас, а також римо-католицький вівтар. Художню роботу виконав Йосип Бартош, а різьбярську – Петро Матл.