Пам’ятник невідомому матросу

У центральному парку культури й вiдпочинку iм. Тараса Шевченка в м. Одесi встановлений пам’ятник Невiдомому матросовi й створена алея Слави, на якiй розташованi iндивiдуальнi й братськi могили захисникiв мiста Одеси. Скульптор М.I. Нарузецький, архiтектори Г.В. Топуз, П.В. Томiлiн. Гранiт, чавун, бронза. 1960. Пам’ятник Невiдомому матросовi являє собою чотиригранний обелiск (висота 21 м). Бiля пiднiжжя в чашi горить Вiчний вогонь, поруч скульптурне зображення автомата й матроської безкозирки. Чотири бронзових горельєфи символiзують бойовi подвиги матросiв. [Калугін П.М. Пам’ятники морської слави в Україні. – Праці Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень, 2006 р., т. 1, с. 159 – 176].