Шпалера «Одісей на ловах»

(У кімнаті 7). Фото Зенона Боровця і Богдана Тхора, 26 жовтня 2006 р.

Стіни прикрашають дві шпалери брюссельської мануфактури XVI ст. за мотивами “Одіссеї” Гомера. Шпалери – це настінні безворсові килими з вовняних або шовкових ниток, виткані особливим способом. Техніка виготовлення їх надзвичайно складна, трудомістка, вимагала великої майстерності. Ескізи для них створювали спеціальні художники-картоньєри, часто беручи за взірець книжкові мініатюри, картини. Ткалися шпалери на спеціальних ручних верстатах методом вибіркового ткацтва, тобто на окремих ділянках, які пізніше зшивалися тонкою шовковою ниткою. Характерна їх особливість – рубчата поверхня лицевої сторони і нерівна поверхня виворотної сторони. Про те, що це була важка і складна робота, говорить факт: за рік досвідчений майстер міг зробити 1-1,5 м2.

В Європі було багато міст, де займалися виготовленням шпалер, та в XVI ст. найславетнішими стали брюссельські. Вони відзначалися майстерним рисунком, соковитим, згармонізованим колоритом, увагою до виразних деталей. Саме такі знаходяться в цій кімнаті. На них показані сюжети, коли Одіссей з своїми товаришами відпливає від острова циклопів. Показано циклопа Поліфема, який кидає їм навздогін вирване із землею дерево. Шпалера так і називається – “Поліфем”. Назва другої шпалери – “Одіссей на ловах”.