Картина «Перемога під Віднем»

(У кімнаті 4). Фото Зенона Боровця і Богдана Тхора, 26 жовтня 2006 р.

У 1684 р. на запрошення короля до Жовкви приїздить італійський маляр німецького походження Мартино Альтомонте (Гогенберг) для створення великого парадного полотна в зв’язку з десятиріччям перемоги над турками під Віднем. Робота над твором завершилась у 1692 р. Було створено 224 рисунки й чимало живописних картин невеликого розміру. Художник розгортає широку панораму місцевості, на першому плані якої – сцена запеклого бою. Картина вражає реальністю і документальністю.

Дуже великі розміри “Битви під Віднем” (7,65х7,38 м) вимагали виняткової уваги до людини, а це ставило перед Альтамонте незвичайне завдання – відтворення якщо не портретів безпосередніх учасників, то хоча б характерного типажу, національних особливостей зовнішнього вигляду.

Конкретних портретів у картині два – короля Яна III та королевича Якуба. Їх зображення героїзовані й патетично піднесені. Найбільш глибокими за психологічною характеристикою є образи воїна, який, рятуючи життя, лишає поле бою, і молодого турка, що вмирає. Колористичне вирішення картини такого великого розміру являло для митця неабияку складність. Адже постаті на передньому плані виконані в натуральну величину. І тому живописними засобами автор прагнув досягти ілюзії об’ємних, активних за кольорами форм.