Ікона «Це людина!»

Ікона «Це людина!»

Розмір зображення: 575:723 піксел

Ікона походить з костелу або ж палацової галереї містечка Олика, передана у 1940 р. разом з численною кількістю пам’яток західноєвропейського мистецтва. Перші реставраційні заходи щодо неї були здійснені у 1957 р. в Києві, наступна реставрація у 1976 р., після чого полотно невідомого автора демонструється в експозиції Художнього музею м. Луцька.

Картина відзначається м’яким об’ємно-пластичним моделюванням форм, вмілим використанням світлотіньових ефектів, гармонійністю кольорової гами. Ніщо не відвертає глядача від постаті Ісуса, який перебуває у стані самозаглибленого споглядання. Характерна для католицьких святих зверненість очей вгору, дала можливість маляру підкреслити психологізм образу, втілити силу пережитих почуттів.

Іконографічним прототипом цього твору може бути картина «Есcе Homo» Гвідо Рені (1575 – 1642) – чільного представника академічної болонської школи живопису. Постать Христа у виконанні «олицького» маляра виглядає більш тендітною. Світло німба навколо голови оточує своїм сяйвом усю постать Ісуса. На праве плече і руку накинутий червоний плащ, який огортає кисті рук, зосередивши цим увагу на них. Масивний ланцюг перекинутий через ліве плече, як згадка про арешт у Гетсиманському саду. Його лик з тонкими рисами передає покору майбутньому, молитовну одухотвореність та водночас – страждання від приниження Людини.

Текст і фото узято з ФБ-стрічки Музею волинської ікони (опубліковано 14.05.2020 р.)