Опис міста 1654 р.

В 1620 р. доля Анни Острозької у володінні містом складалась із частини Старого Острога та Застав’я (Нового міста). В 1629 р. вже згадується нова осада Кароліна, яка перед 1648 р. перетворилась на місто Каролін при Острозі.

Згідно опису володінь Анни Острозької, складеного 2 червня 1654 р., в старому місті здавна було 22 місця; на них зафіксовано 10 кам’яниць, 6 будинків і 6 порожніх місць.

Під муром від дзвіниці фарного костелу аж до єзуїтського колегіуму – 3 будинки, 38 порожніх місць.

Жидівських посілостей було: 3 кам’яниці, 6 будинків, 33 порожніх місця. Це два порожніх місця були під муром до жидівської школи від Водної брами та за муром.

У Кароліні зафіксовано 48 господарів (серед них Петро Татарин і Андрій Турчин) і 3 хати, 13 жидівських будинків.

У Новому місті зафіксовано 17 господарів і 10 порожніх місць.

При старому місті була папірня, прибуток з якої йшов на острозький шпиталь. За муром була лазня – тепер нема, спалили татари.

Зафіксовано міський став, який не спускали. Інший став – на Дрогощі за Новим містом. Його спускали раз на три роки. На ному був млин на два кола – нині спустошений. Під містом і замком було три млини на десять каменів.

Ярмарки бували на Микули й на Онупрія [Атаманенко В. Опис Острозької волості 1654 р. – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 509, 511 – 516].