Замок

Замок

Розмір зображення: 800:526 піксел

Замок князів Острозьких 14 – 19 ст. (вул.Замкова, 5) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Згідно опису володінь Анни Острозької, складеного 2 червня 1654 р., замок був у спільному володінні А.О. та пана воєводи краківського. Половина Анни виглядала так: при в’їзді до замку від міста через вал – міст із колод, у поганому стані. З нього – ворота у мурі прості на дерев’яних бігунах, із залізною куною і скобами до замикання.

З лівого боку – старий дерев’яний будиночок при мурі, двері до сіней на залізних завісах, залізна кунка до запору. Комин ліплений з глини, без огниська. Ізба, до неї двері з клямкою і гаком, скобами залізними. Коминок мурований на глині. Піч з простих кахлів. Три вікна з блонами, шиби оправлені в дерево, в поганому стані, лави з двох боків. Комора, двері до неї на залізних завісах із засувом і скобами. Вікно одно з поганою скляною блоною, до половини шибок нема.

Поруч – велика мурована церква, з одного боку двері залізні, а з другого їх нема, вся спустошена.

Напроти дзвіниця з дерева, на ній великий дзвін – спільне володіння, але збудоване при мурі на ґрунті її милості.

Проти церкви на розі муру з правого боку – велика мурована вежа, спустошена, без покриття.

При ній стайня, ворота на бігунах.

В тилу церкви – старий дерев’яний будинок двома боками аж до вежі пана воєводи. Внизу чотири комори, до них двері на залізних завісах із засувами і скобами. На гору йдучи, сходи з ґанком, частково огороджені балясами. До верхнього будинку сіни, двері на залізних завісах із засувом і скобами. Комин мурований. Ізба, до неї дверї на залізних завісах із клямкою, антабою і гачком зі скобами, два вікна з блонами, шиби оправлені в дерево. Піч зелених кахлів, прості лави по трьох сторонах. За ізбою – кімната, до неї дверї на залізних завісах із залізними клямкою, антабою і гачком зі скобами, три вікна, шиби оправлені в дерево, в одному цілої кватири нема й кільканадцяти шиб. Піч зелених кахлів, комин мурований. Ванькир, до нього двері на завісах, із засувом, скобами і клямкою. Одно вікно з блоною, шиби оправлені в дерево, повал над ним дірявий. З того ванькиру комора, до неї двері фарбовані у сірий колір, на завісах із залізними засувом і скобами. Два вікна, але тільки в одному блона, друге закрите дошками.

Напроти через сіни перехід, до нього сірі двері на залізних завісах. Далі в сінях кухня, двері на залізних завісах. Мурований комин з огнищем і довгий стіл. З лівого боку ізба, двері на залізних завісах. Піч пекарська і друга – з простих кахлів, над ними мурований комин. Два вікна, в них уламки поганих блон. У ній ванькирчик, вкритий щитками (?), дверцята на залізних завісах, з трьох боків лави. Далі йдуть великі сіни та спустошена столова ізба, дверей і вікон у неї нема, повал поганий. Комин мурований.

Той будинок у двох частинах покритий соломою, а одна частина – ґонтами. Також ґанок побитий.

Посеред двору спустошена криниця (у спільному володінні).

Замкова гармата велика на півтора сажені, мортира велика спижева – закопана у землі на Новому місті (про неї знає пан Космовський). Дві довгих залізних сміговниці. Друга гармата також спижева (спільна з містом). Великий мідяний казан для пива в замку № 1 [Атамаенко В. Опис Острозької волості 1654 р. – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 510 – 511].