Замок князів Острозьких

Замкова гора – пагорб лівого берега р.Вілії, який на 20 м підноситься над її долиною й круто обривається на схід та південь, – височить на південно-східній околиці історичного се-редмістя Острога. При влаштуванні з півночі, з боку “пригородка” оборонного рову, який у давнину наповнювався водами р.Грабарки, використано яр природного походження.

Комплекс оборонних споруд складається з давньоруського городища (11 – 14 ст.) та феодального замку князів Острозьких і їхніх наступників (кінець 14 – 18 ст.). Наприкінці 15 – на початку 16 ст. замок перебудовано, а оборонні споруди модернізовано: дерев’яно-земляні укріплення попереднього періоду здебільшого замінено мурованими спорудами.

Нині комплекс замкових споруд складається з Вежі мурованої, Богоявленської церкви, Нової (Круглої) башти та надбрамної дзвіниці.

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 208.