Братські могили

Галина Кухарева, Наталія Калюжна

Братська могила жертв нацизму, 1941 – 43 (іст). Пл. Червоного Козацтва, центральне кладовище, біля будинку сторожа.

Поховано 14 мирних жителів міста, розстріляних німецько-фашистськими загарбниками в період тимчасової окупації 1941 – 43.

У 1956 на могилі встановлено цегляний оцементований обеліск /6,6 м/. На його чоловому боці закріплено чавунну дошку з написом і прізвищами загиблих.

Братська могила радянських активістів, 1919 (іст). Пл. Жовтнева, парк заводу «Промзв’язок», біля Палацу культури.

Поховано 10 радянських активістів: П.Ярмак, А.Мороз, В.Матяш, Ф.Базалий, Базарський, Я.Поздняков, І.Ткаченко, Г.Селегень, М.Кобзар, Н.Селегень.

У червні 1919 до м. Охтирка підійшли війська Добровольчої армії Денікіна. У місті було оголошено військовий стан. На початку серпня частини Червоної Армії відступили, залишивши в Охтирці групу партійних працівників на чолі з О.Морозом. На території повіту діяли каральні загони денікінців. У серпні 1919 ними було схоплено й закатовано 0.Мороза, розстріляно групу активістів. Серед похованих – Я.Поздняков – голова волосного комітету незаможних селян, вбитий у листопаді 1920 в ході класової боротьби.

У 1919 на могилі встановлено обеліск, замінений у 1975 чавунною скульптурною групою жінки і пораненого робітника /4,0 м/. На постаменті /2,8 м/ з фасадного боку закріплено бетонну дошку з меморіальним написом і прізвищами загиблих. На бокових гранях постаменту – барельєфне зображення епізодів боротьби за радянську владу.

[Історія міст і сіл Української РСР. Сумська область. – К., 1973. – С. 433.]

Братська могила радянських воїнів, 1943 (іст). Вул. Карла Маркса, Успенське кладовище, біля школи.

Поховано 5 радянських воїнів, які загинули під час визволення м. Охтирки від нацистських загарбників 25 серпня 1943 підрозділами 309-ї стрілецької дивізії 40-ї армії. Відомо прізвище одного воїна: рядовий В.Блохін, який загинув 31 березня 1943.

У 1973 на могилі встановлено металевий обеліск /3,6 м/ у формі зрізаної піраміди, увінчаний зіркою. На його чоловому боці закріплено металеву дошку з написом.

[Центральний архів Міністерства оборони Російської Федерації, ф. 393, оп. 9005, спр. 108, арк. 62, 63; Державний архів Сумської обл., Ф. НДБ «Хронологический справочник о временной оккупации немецко-фашистскими захватчиками Сумской области и ее освобождение Красной Армией 1941 – 1943». – С. 158; Паспорти військових поховань Сумського обласного військкомату. Облікова картка № 101/1; Освобождение городов. – М., 1985. – С. 40; Памятники истории и культуры Украинской ССР : каталог-справочник. – К., 1987. – С. 456.]

Братська могила учасників Громадянської війни, 1919 (іст ). Площа Червоного козацтва, Центральне кладовище.

Денікінці, залишаючи Охтирку у грудні 1919, розстріляли 19 полонених червоноармійців 2-ї бригади 41-ї дивізії 14 армії. Прізвища загиблих відомі.

У 1970 на могилі встановлено залізобетонний, потинькований цементом пілон /4,5 м/. На його чоловому боці – дошка з написом та прізвищами загиблих.

[История городов и сел Украинской ССР. Сумская область. – К., 1980. – С. 134; Памятники истории и культуры Украинской ССР : каталог-справочник. – К., 1987. – С. 457.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 844 – 845.