Електростанція

Микола Логвин

Електростанція, 1909 (архіт.). Вул. Жовтнева, 3.

Будівля електростанції збудована близько 1909. Точна дата будівництва та автор не встановлені.

Будівля мурована, двоповерхова з підвалом. В плані – витягнутий по повздовжній осі прямокутник, центральну частину якого займає машинний зал. Перекриття плоскі, балочні.

В оформленні фасадів будівлі використані елементи романської архітектури та стилю модерн. Головний фасад, який виходить на вул. Жовтневу, фланкований двома круглими вежами з декоративними машикулями та мерлонами на їх кінцях. Центральна частина головного фасаду оформлена в стилі модерн. У першому поверсі віконні отвори прямокутні (закладені), у другому – зліва та справа від центральної частини по три вікна, середнє із яких напівкругле, крайні – прямокутні. Завершується головний фасад уступчастим карнизом великого виносу на фігурних металевих кронштейнах. Дах залізний, похилий. В інтер’єрі декор відсутній.

До будівлі станції примикають ворота з металевими кованими гратами в стилі модерн. Зараз в будівлі міститься район електромереж.

[Літератури не виявлено.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 848.