Церква св.Миколи

Церква св.Миколи збудована в 1675 р. на околиці села. Дерев’яна на кам’яному підмурку. Стіни обшиті дошками, дах залізний. Первісно п’ятиверха; в 1801 р. один бічний верх був зруйнований бурею; в 1840 р. знято другий бічний верх, розібрано опасання. Живопис іконостасу – кінця 17 ст., з помітним західним впливом. Дзвіниця збудована окремо від церкви в 1840 р. [Сецинский Е.И. Исчезающий тип деревянных церквей Подолии. – Каменец-Подольский: 1904 г., с. 8 – 10; Гульдман В.К. Справочная книжка Подольской губернии. – Каменец-Подольский: тип.губ.правления, 1888 г., с. 248].

Нова церква св.Миколи збудована в 1896 р. в центрі села – також дерев’яна [Сецинский Е.И. Исчезающий тип деревянных церквей Подолии. – Каменец-Подольский: 1904 г., с. 8]. Церква св.Миколи збудована у 1896 р. – дерев’яна одноверха, дах залізний, разом з дзвіницею [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 1036].

При частих перебудовах існуючих будірель народні зодчі суворо додержували традиційних типів; при розширенні тризрубової церкви робили не один, а два додаткових зруби, при розбиранні ж зрубів у п’ятизрубовій церкві знімали два бокових зруби. Прикладом може бути церква с. Брусилова на Київщини, перебудована з тризрубової в п’ятизрубову, і церква с. Паланка на Поділлі, у якої було знято два бокових зруби і галерею навколо будівлі. Прагнення до симетричного групування об’ємів було викликане відкритим розміщенням церкви, прч якому будову видно з усіх боків і з будь-якої сторони вона повинна була мати завершений вигляд. [Юрченко П.Г. Дерев’яне зодчество України. – К.: 1949 р., с. 26]. Не знаю, котра з подільських Паланок малась на увазі, можливо, оця ?