Тульчин м

Історичні адміністративні поділи

Раніше звалось Нестервар. Є 2 пояснення цієї назви: 1. від імен Нестор і варка (Варвара); 2. від “Нестер” – Дністер і угорського слова “вар” – город. Перша згадка про місто датується 1607 р. [Jabłonowski A. Źródła dziejowe, t. 21, s. 110]. За Калиновського у Тульчині було збудовано замок. Щенсний Потоцький збудував у 1782 р. великий палац. На пам’ять про відвідини Тульчина польським королем С.Понятовський 17.05.1787 р. посеред ринку був поставлений гранітний обеліск, який стояв у 1901 р. [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9].

Сотенне містечко Брацлавського полка в 1649 р.

В 1905 р. зафіксовано цілих 5 православних церкво, 1 костел і 19 єврейських молитовних шкіл [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд. губ. стат. комитета, 1905 г., с. 262].

Довідка у Вікіпедії:

Церква св.Миколи існувала у 2 п.18 ст. на південний схід від нинішньої Успенської церкви [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 144].