Вербка с

Історичні адміністративні поділи

Село Вербка Волоська – назване від заростей верб. У 1770 р. мало назву Нова Вербка, у 1780 – 1800 рр. – Мала Вербка. Гори довкола села мила назви Підзамчая, Уманська, Котоніївська. На вершині Підзамчої гори були величезні вали і канави; там знаходили стремена, кулі – було укріплення. Знайдено декілька братських могил, скелети лежали обличчями донизу. На Уманській горі, де проходила Косницька дорога, було 3 кургани. На Котоніївській горі були низькі кургани [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9]. Нині – Вербка на р.Марківка. Була в 19 ст. ще Вербка Ямпільського повіту – мабуть, це одне село, розділене р.Марківкою між двома повітами.