Антропоморфна фібула

Можливо, що відомі антропоморфні фібули VII – VIII століть (про які більш докладно скажемо далі) також іноді зображують велику богиню. Деякі з них своїми обрисами справді нагадують жіночу постать. Проте схематизм і лаконічність зображень не дають можливості визначити їхню семантику (зокрема, рук у переважної більшості образів взагалі немає). Втім, іноді композиція зберігається досить повно. Наприклад, одна з фібул, знайдена на Пастирському городищі, в основі своєї композиції має людську, за всіма ознаками жіночу, постать з піднесеними догори руками (іл. 84). Обабіч неї зображено химерні голівки якихось тварин, найімовірніше хижих птахів, що мимоволі асоціюються з зображеннями вершників, коней чи якихось інших істот з обох боків канонічного образу великої богині.

Бронзова антропоморфна фібула з Пастирського городища на Кіровоградщині. VII ст. Державний історичний музей УРСР.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 121.