[1987 р.] Загальний вигляд дзвіниці

Павлокома

Покрови Пречистої Богородиці 1909

Мурованої церкви в Павлокомі вже немає. Її розібрали поляки, щоб не нагадувала їм про жахливе діло, якого вони допустились. Було воно так: 3-го березня 1945 року поляки з сусідніх сіл обступили село і зігнали всіх українців до церкви. Опісля систематично виводили по одному на цвинтар, де їх убивали в заздалегідь приготованій ямі. Вбито було тут 324 особи, а саме: всіх мужчин та понад чотирирічних хлопців, як теж і певну кількість жінок. Замордований тут був також парох о. Володимир Лемець. Сорок жінок з дітьми, які залишилися живими, поляки вигнали з села.

Кілька років пізніше поляки хотіли перетворити церкву на костел, але римо-католицькі чинники на це не погодилися через невинну кров, яка була тут пролита. Деякий час пізніше церкву розібрали на будівельний матеріял. На світлині показані рештки мурованої дзвіниці.

Джерело: Іванусів О. Церква в руїні. – St. Catharines, 1987, с. 121.